Alapkőletétel

2017. október 27-én 9 óra 27 perckor a földbe került az a dodekaéder, amely az új területünkön felépítendő épületegyüttes alapköve.

A dodekaéder, amely tizenkét szabályos ötszögből álló alakzatként a világ és az ember, a makrokozmosz és a mikrokozmosz egységét jelképezi. A tizenkét lapját az elsőtől a tizenkettedik osztállyal bezárólag díszítették diákjaink. A tizenharmadik osztály állította össze a tizenkét lapból magát a dodekaédert és helyezte el azt a földbe azokra a jóság- és bátorságkövekre, amelyek a szintén aznapi, Mihály-időszakot lezáró mérlegelésnél gyűltek össze. Az óvodásaink a dodekaéder belsejébe tették saját, jövőnek szóló „üzenetüket”. Ugyancsak a dodekaéder belsejébe került az óvoda és az iskola szellemi alapköve, a diákok, a szülők, az irodai munkatársak és a tanárok alkalomhoz illő gondolatai, valamint az óvoda és az iskolaépületek jelenlegi tervei. Így bizton állíthatjuk, hogy az alapkő a teljes közösségünk hordozójává vált, és amely most már ott munkál közösségünk minden egyes tagjának szívében.

Mint ahogy 1923. december 25-én, a Karácsonyi ülésen Rudolf Steiner szintén az emberek szívébe helyezte az antropozófia Alapkövét. Azt az Alapkövet, amely azóta is minden antropozófiai szellemi impulzus mozgatórugója, amelyből a mi szándékaink is táplálkoznak, és amelynek zárógondolatait alázatos és céltudatos törekvésként kell hordoznunk:

„Isteni Fény,
Krisztus-Nap!
Melegítsd át
Szívünket;
Világosítsd meg
Fejünket;
Hogy jó legyen,
Amit szívünkből
Alapítani,
Amit fejünkből
Céltudatosan megvalósítani akarunk.”

A diákok, a tanárok, a szülők és a munkatársak beszéde is belekerül a dodekaéderbe, az alapkőbe.
Az elhangzott beszédek, közösségünk gondolatai itt olvashatók.

Az épületet tervező szülők is elhelyezik a tervek kicsinyített mását a dodekaéderbe, az alapkőbe.
A terv és a beruházás részleteiről írt cikkünk itt tekinthető meg.

További képek az alapkőletételről a galériában tekinthetők meg.

Vélemény, hozzászólás?