Bácskai Zsuzsanna

Napközis tanító
zsuzsanna.bacskai@feherlofiawaldorf.hu

2017 / 2018. évtől napközis tanítóként dolgozom. Az iskolával az előző években is volt munkakapcsolatom.

Figyelemmel fordultam a fiatalok felé, hogyan tudnám segíteni egészségesebb életvitelüket. A pedagógia, a gyerekek- és családok felé orientálódtam. Mindezek átfogására a szociálpedagógiai képzést találtam. Főleg a pedagógiai témakörök ragadtak meg. Megismertem a fenntarthatóság fogalmát és vele együtt a fenntarthatóságra nevelés pedagógiáját, mely meghatározó irányt mutatott a további évekre. Úgy gondolom, hogy e téma preventív eszköze, a napjainkra elveszett értékek (család, fenntartható közösségek, hasznos szabadidő, egészség, természet) ismételt figyelembe helyezésére. Tanulmányaimat ezért pedagógiai vonalon tovább folytattam, a szociális kompetenciák beépítése a mindennapi pedagógiában érdekelt. Ismereteimet műhelymunkák, s képzések keretében bővítettem: ökoiskola, élménypedagógia témákban. Környezeti nevelőként szívesen viszem a gyerekeket a természetbe, és tevékenykedem együtt velük,  segítem őket a napi élet gyakorlatiasabb megoldásait megtalálni.

Képzettség: szociálpedagógus, játék- és szabadidő szervező tanár. A Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógia Karán

Hobbim: természetjárás, „környezet kutatás”: tanyapedagógia; kemencében kenyérsütés, szabadban főzés, barkácsolás, úszás, kerékpározás.

Kedvenc idézetem: „…A mi vélekedéseink és meggyőződéseink csak a mi számunkra érvényesek. Az ifjúság elé tárjuk őket, hogy azt mondjuk: így látjuk mi a világot. Nézzétek meg most már ti is, milyennek mutatja magát nektek. Képességeket ébresszünk fel, és ne meggyőződéseket közvetítsünk. Ne a mi igazságainkban higgyen az ifjúság, hanem a mi személyiségünkben. Azt vegyék észre a felnövekvők, hogy mi keresők vagyunk, és őket is a keresők útjára kell vezetnünk.” (Rudolf Steiner)

Mottóm: „Mi lehet jobb annál, mint szeretni, amit csinálunk, és tudni, hogy annak értéke is van?”

Vélemény, hozzászólás?