Bagladi Orsolya

dr. Bagladi Orsolya
2017-ben indult gimnáziumi évfolyam osztálykísérője,
angol-magyar tanár
orsolya.bagladi@feherlofiawaldorf.hu

Angolt és magyart tanítok az iskola közép- és felső tagozatán; 2015 szeptemberétől teljes állásban. Veszprémben végeztem, és a Magyar Nyelvtudományi Tanszék oktatójaként az egyetemen maradtam. Itt tíz éven keresztül tanítottam a külföldi diákokat és tanárokat a magyar nyelvre, valamint nyolc évig oktattam a magyar- és egyéb szakos tanárjelölteknek nyelvészetet, majd pedagógiát. Kutatással, tehetséggondozással, tudománynépszerűsítéssel a mai napig foglalkozom. Az angol és a magyar mint idegen nyelv oktatásában elsősorban a kommunikatív nyelvtanítás híve vagyok, s szívesen alkalmazom a projektmódszert. Célom a diákjaimat olyan helyzetekbe hozni, hogy természetes legyen számukra az idegen nyelv használata. Azzal, hogy új nyelvet sajátítunk el, egy másik kultúrkört is megismerünk, újfajta világlátást is magunkévá teszünk. Magyarból elsősorban a nyelvtanórákat tartom a gimnáziumban: nyelvészként az anyanyelvi kompetencia fejlesztése mellett figyelmet fordítok arra is, hogy diákjaim tudatosan gondolkodjanak a nyelvről, az egyes nyelvi jelenségekről, és ennek megfelelően, éretten tudjanak reflektálni a körülöttünk lévő világ kihívásaira. Szeretek szervezkedni, fiatalokkal együtt dolgozni, ezért nagy örömmel vállaltam korábban a diákönkormányzat munkájának segítését, valamint a PR-csoportban való tevékenykedést. Jelenleg elsősorban a 9. osztály életében vagyok aktívan jelen mint az osztálykísérőjük.
Képzettség: angol nyelv és irodalom bölcsész és tanár (PE, 2006); bátorító pedagógus (Magyar Individuálpszichológiai Egyesület, 2006), magyar nyelv és irodalom bölcsész és tanár (PE, 2007); PhD magyar nyelvtudomány (PE, 2011)
Hobbim: Az utazás: a különböző nyelvek és kultúrák, tájak felfedezése. A sportok (futok, táncolok, túrázom stb.). A család és a barátok. A mozi és a színház. És újabban: a zongorázás. És vég nélkül: az írás, a kutatás.
Kedvenc virágom: A mezei virágok, főleg a kockás kotuliliom.
Kedvenc könyvem: Különleges kapcsolatom van a saját könyveimmel. Amúgy a kedvenc éppen az, amelyben aktuálisan elmerülök. Ha külföldi, akkor a brit és az amerikai klasszikusok. Ha magyar, akkor Az ember tragédiája. Ha történelmi, akkor Philippa Gregory királyregényei. Ha mese, akkor a Magyar népmesék. És most éppen, aktuálisan: Kőrösi Zoltán Szívlekvárja.
Kedvenc versem: Radnóti: Tétova óda
Kedvenc költőim: Pilinszky, Radnóti
Kedvenc fordítóim: Nádasdy Ádám, Göncz Árpád, Rácz Nóra
Kedvenc festőim: Botticelli; Kürti Andi
Zenék, amelyeket hallgatok: Virus. Ha klasszikus, akkor Dvořák; minden egyéb időben: brit és magyar alternatív rock (indie rock) – Oasis, The Cranberries, RHChP, Pásztor Anna, Péterfy Bori és még sokan mások; hiphop – Punnany Massif, The Company; jazz – Hindi Zahra stb.
Kedvenc idézetem: „L’amor che move il sole e l’altre stelle.” (’A szeretet mozgat napot és minden csillagot’; Dante Alighieri)
Mottóm: „Give every day the chance to become the most beautiful day of your life.” (Mark Twain)

Vélemény, hozzászólás?