Biodinamikus iskolakert

Kedves Közösség,

egy kis összefoglalót, aktualitásokat szeretnénk veletek megosztani az iskolakerttel kapcsolatban.

Kerti palettánk színes forgataga, vagyis mi minden található jelenleg kertünkben:

 • kb. 400 tő eperpalánta
 • fokhagyma
 • áttelelő vöröshagyma
 • spenót
 • borsó
 • burgonya
 • sárgarépa
 • petrezselyem
 • csicsóka
 • gyümölcsfák (12 db): szilva, cseresznye, meggy, kajszibarack, nektarin, őszibarack, dió (és még ültetésre vár 3 db fácska)
 • fűszer – és gyógynövények: levendula, menta, kakukkfű, snidling, zsálya, oregánó, rozmaring, istenfa
 • virágoskertünk ékességei: írisz, pünkösdi rózsa, rózsa, tulipán, nárcisz, jácint, viola, nyári orgona.

Növények, melyeket ajándékba kaptunk és végtelenül hálásak vagyunk érte:
Málnatövek (25 db) – Karcagi Esztertől
Levendulák (összesen 16 tő)  – áttelepítés a GAMESZ kertből, Lechner Judittól
Szeder (13 tő) – Bors Mártitól, Czeller Éva apukájától
Viola (5 db) – Flőrich Krisztinától

 

Sokminden, amit még kaptunk/kapunk és dolgoztunk/dolgozunk:

Komposztálót is építettünk, hamarosan érkezik a komposzt WC is, melyet a 11. osztályos Pintér család ajánlott fel számunkra.

A 8. osztályosokkal sok terméskövet hurcoltunk autós fordulókkal az új iskolaépület területéről, melyeket ágyásszegélyek kialakítására használnánk és tűzrakóhelyet építenénk belőle.

Szalmabála érkezik még – Turi Norbi felajánlásából

Citromfű – Kiss Gyula felajánlásából

Örömmel tudatjuk, hogy 2019. március 16-án, szombaton megérkezett a tyúkól, melyet szintén ajándékba kaptunk, Lechner Judit biogazdától. A szállításban külön köszönet illeti szülőtársaimat, a 11. osztályos Pintér családot, akik autójukat adták az úthoz (Emőke személyes jelenlétét is), ugyanis az általunk bérelt utánfutót nem lehetett akármilyen össztömegű járművel használni. Köszönet Czeller Gábornak (13. évfolyam), Neuberger Tamásnak (11. osztály) és Neuberger Józsefnek, akik Budaörsről elszállították és Nemesvámoson a Szomolya utcában elhelyezték ajándékunkat. A talapzat kialakításában részt vett Czeller Flóra, Neuberger Bori és Sára.

A kiscsibék Czeller Éváék biogazdaságából érkeznek hozzánk május végén, június elején. Addig is tervezzük, hogy a gyerekekkel átfestjük a házikót és a hozzá kapott kerítéselemeket, hogy méltón fogadhassuk az új jövevényeket.

Szívesen fogadunk jó minőségű, időjárással szemben ellenálló, ám természetes alapanyagú festékeket farost és fém alapanyagra. A diákokkal a barna szín árnyalatait szavaztuk meg.

Ha valakinek volna feleslegessé vált kicsi mennyiségű mesze, örömmel átvennénk. Bár kiváló állapotú és nagyon tiszta a tyúkól, azért szeretnénk egy frissítő/fertőtlenítő festést végezni.

PÁLYÁZAT:

Pályáztunk és nyertünk az Iskolakertekért Alapítvány által meghirdetett ORSZÁGOS ISKOLAKERT-FEJLESZTÉSI PROGRAM Haladó kategóriájában. Olyannyira tetszett az alapítványnak munkásságunk, hogy a nyugati régió tavasszal megrendezendő oktató napjukat a Fehérlófia Waldorf Óvoda és Iskola kertjében szeretnék megtartani.

A pályázati összegből kisebb, jó minőségű eszközöket választottunk, egy 6 m2-es szerszámtárolót és egy rotakapát. A szerszámtároló aljzatát nekünk kell kialakítani, lebetonozni április 30-áig. Ehhez szeretnénk a segítségeteket kérni. Aki az alapanyag beszerzésében, vagy a kétkezi munkában tudna segíteni, kérjük, hogy jelentkezzen az eva.czeller@feherlofiawaldorf.hu, vagy az erika.meszlenyi@feherlofiawaldorf.hu e-mail címen.

PALÁNTÁK:

Terveink szerint hamarosan megkezdjük palántaárusításunkat, melynek bevételét visszaforgatjuk az iskolakert fejlesztésébe. Sokféle paradicsom és paprika palánta várja majd új gazdáját. Készítünk egy drive táblázatot a fajtákból, mennyiségekből, melyben tájékozódhattok.

Eddigi felajánlásaitokat hálásan köszönjük!

Nagy örömmel tölt el bennünket, hogy a közösségből sokan gondoljátok, látjátok és érzitek munkánk fontosságát, értékét!

Czellerné Daróczi Éva és Meszlényi Erika

Vélemény, hozzászólás?