Biodinamikus iskolakert

A tavasz megérkeztével rengeteget dolgozunk a kertben (Évával szombat, vasárnap is öntözünk, valahogy ott mindig kevesebb csapadék hull, mint más helyeken), gyomlálunk és ássuk a földet, mert végetlenül kötött (ebben férjem is nagy segítségünkre van). Pár hete megtörtént a második humuszpreparátum kipermetezése is, melynek előkészületeiben a 8. osztályosok is részt vettek (illetve Bori lányom is, aki most 10. osztályos, de nagyon szép emlékei vannak a 9. osztályos Mezőgazdasági gyakorlatról, így kicsit “nosztalgiázott”).

Sok új növény került repertoárunkba, melyeket főként a 6. osztályos diákokkal vetettünk, ültettünk: ribizli, fekete berkenye, újabb málnatövek, mogyoró bokrok, sok sok virág, gyógy – és fűszernövény. Folyamatosan vetjük a méhlegelőnek szánt növényeket is. Már kibújtak az első kis retkek, “pelyhes” sárgarépakezdemények, facsemetéink némelyike gyönyörű virágpompában, egy pár epertő is kivirágzott. Jácint, nárcisz, tulipán, árvácska ébreszti szívünket a kertben, a többiek még várják a melegebb időszakot.

Lelkes nyolcadikosokkal ismét hurcoltunk köveket a leendő iskola területéről, melyek ott feleslegesek, itt tűzrakóhelyet, ágyásszegélyeket és virágspirált építünk belőlük.

Ássuk az alapot a szerszámtárólónak, reményeink szerint május elején meg is érkezik a tároló, már nagy szükségünk lenne rá. Elkészült a komposzt WC alapja is, melyet részben a hatodikosok, illetve nyolcadikosok nagy lelkesedéssel, egyéb ötletes megoldásokkal valósítottak meg.

Mindeközben a hetedikesek parcellái is szépülnek még a régi területeken. A fiúk egy lelkes csapata már tavaly óta tervezi, az idén meg is valósította egy fűszernövény spiral elkészítését. A megvalósítást a Fazekas család is segítette. Köszönjük szépen!

Köszönet a felajánlásokért:

Kiss Gyula és családjától mogyoróbokrokat és további gyógynövényeket kaptunk.

Czeller Éváéktól málnatöveket, macskagyökeret, virágokat, virágföldeket. Czeller Gábor szervezésének köszönhetően alakul a szerszámtároló aljazatának betonozása is.

Mi is rengeteg virágfölddel, palántázással, és Évával közösen vásárolt növényekkel segítjük a kert további szépülését, hiszen az iskolakertre szánt tanévi keret már régen elfogyott és még a szerszámtároló alapjára valót is össze kell gyűjtenünk. Mivel a közösségől nem érkezett felajánlás ehhez a határidőhöz kötött munkához, vállalkozóval kell megcsináltatnunk. Bármilyen kismértékű anyagi segítséget köszönettel fogadunk.

Hamarosan küldjük a paradicsom és paprika palántáink széles választékáról a tájékoztatást, táblázatot, melyben jelentkezhettek, miből, hány darabot szeretnétek vásárolni. (bioföldben nevelt Demeter (Biodinamikus) és bio palánták).

Várunk minden érdeklődő családot kertlátogatásra, és ha van kedv, egy kis terápiás kertészkedésre is, hisz mindig van munka bőven.

Időpont egyeztetés céljából az alábbi elérhetőségeken kereshettek bennünket:

Czellerné Daróczi Éva:+ 36 30 904 1163, vagy eva.czeller@feherlofiawaldorf.hu

Meszlényi Erika: + 36 30 524 6734, vagy erika.meszlenyi@feherlofiawaldorf.hu

Éva és Erika

Vélemény, hozzászólás?