Biodinamikus iskolakert

Örömmel tájékoztatunk benneteket, hogy 2018. szeptembertől az 6. és a 8. osztályos diákokkal Nemesvámoson a Szomolya utcában található közel 2000 m2-es telken biodinamukus kertgazdálkodást folytatunk.

Sokat tervezgettük, hogy milyen is legyen a kert, hogyan érkeznek vissza a gyerekek a nyárból, és azon is, hogy a 6. osztályosok számára, akiknek új tantárgyként lépett az életükbe a kertművelés,  hogyan tudnánk átadni mindazt, ami bennünk él. A Föld szeretetét, az ökológiai folyamatokat, az Ember létét a természetben. Ez mindannyiunk számára egy nagy feladat, de igyekszünk az életkori sajátosságoknak megfelelően megadni mindazt, amit hordozunk.

A munkálatokat nyár végén kezdtük el Czeller Évával. A területet megtárcsáztuk, majd humuszpreparátumos permetezéssel elkezdtük a föld élővé tételét.

A több, mint 400 db eperpalántát már a gyerekekkel közösen ültettük. Kialakításra került egy virágoskert, fűszer – és gyógynövényes rész, áttelelő vöröshagymát, őszi fokhagymát  ültettünk, salátát vetettünk. Sokat gyomláltunk, mely nem tartozott a gyerekek kedvenc foglalatosságához.

Mindkét osztály erős fiai és lányai ültetőgödröket ástak a hamarosan érkező gyümölcsfa csemetéknek.

Terveink, az itt megtermesztett növények különböző formában való hasznosítása.

A fűszernövényekből fűszerkeveréket, a gyógynövényekből tea alapanyagot, szappanokat, krémeket készítenénk. A zöldségekből ételeket főzünk a diákokkal, illetve a nyári táborokat szeretnénk kiszolgálni, akár a suliboltban értékesíteni. Az itt befolyt összegeket a kert fejlesztésére fordítanánk. A virágoskertben termett növényeket szívesen adjuk évszakasztalok, virágkapu díszítéséhez.

Szőlő, bogyós gyümölcsök kerülnek még tavasszal a kertbe. Az Iskolaméhészet keretében méhlegelőket telepítenénk és nem utolsó sorban egy tyúkólat és szerszámtárolót építenénk. Szeretnénk, ha kezdetben egy kis tűzrakó hely is kialakításra kerülhetne, de nagy álmunk egy kemence építése is. A nyárra, kertművelő tábor szervezésén is gondolkodunk.

Úgy tervezzük, hogy egészében láthassátok a Biodinamikus Iskolakertünk születését, egy albumot fogunk készíteni a gyerekekkel közösen.

Addig is mellékelünk egy pár fotót, melyek által bepillanthattok kerti életünkbe, mely napról napra szebb és gazdagabb a sok szorgos kéz munkájának köszönhetően.

Igyekszünk benneteket az év körforgásának megfelelően folyamatosan tájékoztatni a kertben folyó munkákról és hívunk mindannyiótokat, ha van időtök és kedvetek, látogassátok meg a kertet.

Czeller Éva kertművelőtanár és Meszlényi Erika

Vélemény, hozzászólás?