Iskolakert

 

Az iskolakert indítását az Országos Iskolakert-fejlesztési Program, Iskolakert Alapozó Alprogram tette lehetővé 2019-ben, a szükséges eszközök biztosításával és szakmai segítségnyújtással.

Iskolakerti visszatekintés 2019/2020. tanév

2020. június 23.

Nyár

Iskolaméhészeti project.
A méhek egész nyáron nálunk vendégeskedtek. Egyszer rajzottak, és saját anyát neveltek a nyár folyamán. A kis család a fiasításnak köszönhetően növekedett. A nyári virágok elégséges táplálékot jelentettek számukra. Szeptember elején vitte el a családot Kiss József méhész, akitől kölcsönkaptuk az állományt. Az átteleltetésről ő gondoskodik tovább. Visszajelzése alapján a kis család egészségesés, egy másik fél családdal egyesítve képesek lehetnek az áttelelésre.
Egész nyáron folyamatosan jöttek a családok a kertbe (a 7. és a 8. osztályból mindenki, néhány 5.-es család és tanár kolléga, valamint a karbantartó kollégák is). A sok munkának köszönhetően a kert igazán szép és sokszínű volt. A folyamatosan termő zöldségekből, gyümölcsből befőztünk az érés folyamán. Készült eperlekvár, paradicsomszósz. Gyalult tök, bab a fagyasztóban pihen. Nagyon szép vörös-és fokhagyma termésünk lett. Legalább 4 féle burgonyát takaríthattunk be. Ezeket hasznosítjuk a hetedik osztály főzésepocháján is. A nyári nemzetközi konferencián az iskolakertből szedett salátával, gyógynövényekkel kínálhattuk a vendégeket.
Hosszútávon szeretnénk önfenntartóvá válni. Így rengeteg odaadó munkára számítunk, melyet természetesen próbálunk élményszerűen átadni a fiataloknak, de azt is látniuk kell, hogy a mezőgazdaságban végzett munka kitartást, alázatot és odafigyelést is igényel. Tőlünk is nagyban függ, hogy miből mennyit tudunk betakarítani és milyen élelemmel tudjuk ellátni önmagunkat.
Egyébként az arra sétáló vámosiak közül is sokan megcsodálják a kertet és nagyon örülnek, hogy van még olyan fiatal generáció, akik érdemben járatosak (lesznek) a kertművelés világában.
A pályázatos szerszámtárolónkat is lassan belakhatjuk, a legszükségesebb kiegészítési munkák elkészültek rajta. Szerszámkészletünket is szeretnénk bővíteni jó minőségű eszközökkel, hogy még élményszerűbb lehessen a kertben való munka.

Ősz

A környezeti nevelési programunk megúítása kapcsán az idei tanévtől az 5. osztályosok is csatlakoznak a kertművelőkhöz.
Terveink szerint 1-13. évfolyamig osztályszinten gyűjtik a diákok a komposztot egy megfelelő edényben, melyet az újonnan vásárolt újrahasznosított anyagból készült komposzttárolóban fogunk gyűjteni. A tárolót az iskola udvarán helyeztük el.
A 8. osztályosok nagyon színes, csodás képeket készítettek, melyeket laminálás után a komposzttároló oldalain fogunk elhelyezni, hogy valóban csak azok a dolgok kerüljenek bele, amik odavalók. Szeretnénk, ha a sok lelkesedés és támogatás a jövőben is folytatódhatna, hiszen nagy értéket képviselnek pedagógiai szempontból is a kertművelés óra során megélhető folyamatok.
Sokat dolgoztunk a gyerekekkel. Az ötödik osztályosok is szépen bekapcsolódtak a kerti munkálatokba, a héten előkészítették a virágágyást, melybe a hagymás/gumós növényeiket fogják majd elültetni. Itt szeretnénk kapcsolódni a növénytan epochához is.
Készül a virágágyás. Az udvaron is gyűjtöttünk gyümölcsöket, beszélgettünk a komposztálás fontosságáról, ami fogyasztható volt, megosztottuk a közösséggel.
A hatodikosokkal, hetedikesekkel sokat gyomláltunk, visszametszettük a gyógynövényeket, majd kis csokrokat kötözgettünk belőlük. Újabb virágos részt alakítottunk ki. Leszedtük a metélőhagymát, metélőfokhagymát, melyet aprítottunk, fagyasztottunk. A főzés epocha keretében fűszervajat készítünk belőle, mellyel körbe kínáljuk az osztályokat. Készült lecsó is a télre. A nyolcadikos fiúkkal nagy erőbedobással ássuk a kerítésoszlopok helyét, nagyon ügyesek voltak. A lányokkal gyógynövényeztünk és gazoltunk. Jó hangulatú, dolgos órákat tudhatunk magunk mögött.
Kaptunk ajándékba nagyon jó minőségű trágyát, melyet a lelkes 7-8. osztályosokkal együtt raktunk utánfutóra és fuvaroztunk.. Ezt a kiváló minőségű trágyát az osztályok által már átforgatott földre ki is szórtuk. Azon területeket, melyeket majd csak a tavasz beköszöntével fogunk használni, szalmával betakartuk. Ültettünk vöröshagymát, fokhagymát. Bővítettük gyógynövényes kertünket kb. 30 db levendulával. A téli fagyok elől őket is betakartuk szalmával. Fekete nadálytöveket is kaptunk ajándékba, melynek külön kis parcellát alakítottunk ki. Feldolgoztuk a tavalyról megérett komposztunkat. Majdnem sikerült befejeznünk a tyúkól körüli kerítés építését. A hideg beállta miatt ezt a projektet tavasszal folytatjuk. Betakarítottuk a még földben lévő kincseinket, melyből vásárolhattatok is. Cékla, pasztinák, csicsóka.

Tél

A gyógy– és fűszernövényeinket is begyűjtöttük, majd feldolgoztuk a 7. osztályosokkal. Rozmaring, kakukkfű, körömvirág, levendula, oregano, bazsalikom, majoranna került a kis csomagokba. Ezekből az adventi ünnepen is vásárolhattatok a többi fűszert pedig a 7. osztályosok főzés epocháján fogjuk felhasználni.
“Házon belül” csatlakoztunk az Európai Hulladékcsökkentési Hét projekthez, melyben a 7-8. osztályosok, mint kertművelés szakóra , a gimnazisták, mint Diák Önkormányzati munka keretében (9-12. évfolyamig) csatlakoztak. Jövő héten lesz a kiértékelése a folyamatnak, de a beszélgetések kapcsán már most úgy érezzük, hogy nagyon szép konzekvenciák születtek. Tájmegfigyeléssel, magszalagok készítésével, a tavaszi kerti munkák előkészítésével teltek el a szakórák.

Tavasz

A hatodikosok most a zöldségek világával ismerkedtek. A Környezeti nevelési program megújítása kapcsán az idei tanévben az ötödik osztályosok is részt vettek az iskolakert életében. Nagyon sokat és ügyesen dolgoztak. Kertművelés szakórájuk az őszi szünetig tartott, márciusban kezdjük újra a munkálatokat velük. A legutolsó órán kisétáltunk a kertbe és megfigyeltük kis portánkat és a tájat, hogy miként is hagyjuk itt tavaszig. Nagy izgalommal várjuk, hogy a sok hagymás virágaink milyen pompával köszöntenek majd bennünket a tél elmúltával.

Iskolakerti élet a karantén idején
Sajnálatos módon a diákok személyesen nem lehettek jelen ebben az időszakban. Digitális felüleleten kaptak mezőgazdasággal, ökológiai folyamatokkal kapcsolatos feladatokat életkoruknak megfelelően, majd később a korlátozások feloldásával lassanként megjelentek az osztályok és a családok is a kertben.
Gyümölcsfáink időben meg lettek metszve és az első lemosópermetezés is megtörtént. Kisebb fagykárok nyomait észlelhettük a gyümölcsösben. Bár gyümölcsfáink még nagyon fiatalok, de az őszibarack fán 5-6 termést számoltunk, talán a meggyfa is megajándékoz 2-3 gyümölccsel. Szépen fejlődik a málnás, fekete szedres, fekete berkenyés. A fagy megkímélte az eprest. A virágoskertben is szépen áttelelt az ősszel ültetett levendulás. Gyógynövényeink is egészségesek és a fekete nadálytövek is megújult erővel mutatják magukat. A nyolcadik osztállyal az ősszel Földbe helyeztük a biodinamikus preparátumokat. Ezeket most kiástuk és a Vetési naptár szerinti időpontban kiszórtuk a Humuszpreparátumot. Azok a családok, akik épp a kertben tevékenykedtek, részesei lehettek ennek a csodás folyamatnak. Burgonyát ültettünk és cukkinit vetettünk. A paradicsom – és paprikapalánták kikerültek a kertbe.
Vetettünk sütőtököt. Folyamatos a gyomtalanítás, tisztítva és újra szalmázva lett az epres, a 6. osztályosok “írisz bölcsődéje”, az ötödik osztályosok virágoskertje és két területet készítettünk elő a veteményezéshez.
Többen látogatják a kertet, még a harmadik osztályból is érkeztek családok, akik a búza fejlődését követik. Vannak olyan családok is, akik kétkezi munkájukkal segítik a kert fennmaradását. Reméljük, hogy az időjárás kegyes lesz hozzánk és minél több termést tudunk betakarítani a nyár folyamán.
Csatlakoztunk egy biodinamikus közösségi programhoz:
… Tehát Pünkösd vasárnap (2020.05.31.) helyi idő szerint reggel 7-8 óráig tartó kvarc preparátum keveréshez keresek társakat a világ minden pontjáról. Köszönöm, hogy csatlakoztok, megosztjátok, lefordítjátok és elkülditek mindenkinek, akinek csak lehet.
Hálás szívvel: di Gleria Zsuzsanna“
Ehhez a kezdeményezéshez nagy örömmel csatlakozunk itt Nemesvámoson az iskolakertben. Akinek volt kedve ehhez a gyógyító közös munkához megérkezett Pünkösd vasárnap az iskolakertbe. Nagyon szép Pünkösd vasárnapra virradtunk. Bár az időjárás nem kényeztetett bennünket, vendégeink töretlenül tűrték eme viszontagságokat. Hamvas Béla idézete után, Harmath Judit (euritmia) tanárnővel el euritmiáztuk a Hallelujat. Pontosan 7 órakor kezdtük a kvarc preparátum dinamizálását. Közben elhangzottak gondolatok Adalbert von Keyserlingk gróf Koberwitz, 1924 című könyvéből. Utána egy közös, batyus reggelizésre került sor a helyszínen. Méltó módja volt az ünneplésnek.
Reményeink szerint a nyári munkák a tavalyi évhez hasonlóan fognak történni a családok bevonásával.

Czellerné Daróczi Éva és Meszlényi Erika

Biodinamikus iskolakert

2019. május 29.

Hálásan köszönjük Szalóczi Viktóriának, hogy folyamtos adományával csodássá varázsolódik a virágoskertünk, Turi Norbertnek pedig nagyon köszönjük a hatalmas szalmabálát, mellyel megajándékozott Bennünket.

Keddre, 2019. május 28.-ra Palántavásárt hirdetünk. Bőséges lesz a választék. Helyszín az iskolakert: Nemesvámos, Szomolya u.

Ezt a vásárt kifejezetten a gyerekekkel együtt szeretnénk megvalósítani, így három időpontban várunk Benneteket az iskolakertbe.

7.35 – 9.00 óráig, majd 10.35 – 11.50-ig és végül 12.30 – 13.40-ig.

Kérjük, hogy ezt most tartsátok be!

A hatodik és a hetedik osztály már találkozott kis barátainkkal a méhekkel, nagy érdeklődéssel, izgalommal figyelték őket. Épül a Méhkedvelő növényekből a spirál, sokat gyomláltunk, a gyerekek “legnagyobb örömére”, de nagyon ügyesek és többen kitartóak is. Érik az eper, ezen a területen a 6. és a 8. osztályosok dolgoztak a palántákkal, így a 6. osztályosok már kóstolták is az érett termést, a következő érett adagot a 8. osztály falatozhatja. (Mivel a hetedikesek főleg a Gamesz udvarán gazdálkodnak, így ők az ottani termést fogyasztják elsősorban). A retkük kiváló lett és át is járnak csemegézni. Júnisban várjuk a tyúkok érkezését is, még kis kerítést kell építenünk számukra és persze hamarosan érkezik a nyár, amikor is segítségeteket szeretnénk kérni a kert fenntartásához. Jó lenne, ha egész éves munkánknak igazi eredménye lehetne, hiszen nagyon fontos, hogy a gyerekeknek valós kapcsolata legyen a kerttel! Láthassák és tapasztalhassák, ahhoz, hogy élelmet tudjunk termelni folyamatosan dolgoznunk kell a kertben. Támogatásotokat előre is köszönjük!

Czellerné Daróczi Éva és Meszlényi Erika

Biodinamikus Iskolakert – Témanap

2019. május 3.

Az iskola közös szervezésében Témanapunk volt az egészséges életmód, táplálkozás tükrében.

A hat állomás közül az egyik helyszín az iskolakert volt, ahol négy féle tevékenységben bontakozhattak ki a különböző korosztályú csoportok:

 1. gyomlálás tolikapával: mint ismerjük, viszonylag kevés gyermek szereti a „gyomlálás művészetét”. Ez az eszköz kiválóan alkalmas arra, hogy megkönnyítse eme tevékenységünket, viszont csak akkor tudjuk az eszközt megfelelően használni, ha egy kicsit előre gondolkodtunk, ha előzőleg egyenes sorokat alkottunk veteményesként.
 2. palántázás: rengeteg kis palánta várja, hogy „zsúfolt” környezetéből kiszabadulhasson és egyéni útjára indulva meg tudjon erősödni, majd hamarosan a szabad földben folytathassa életét. A gyerekek nagy szorgalommal segítették ezt a folyamatot.
 3. tűzrakóhely építése: az iskolakert egy igazi közösségi tér is szeretne lenni, ezért fontosnak tartjuk, hogy a sok munka után egy kicsit megpihenve a pocak is tartalommal telítődjön, illetve egyéb rendezvények, kellemes hangulatú beszélgetéseknek is élményhelye lehessen.
 4. MÉH kedvelő növényekből  – növényspirál megépítése MÉH itatóval: az idei év különleges  a Waldorf – világ életében, hiszen már 100 év bölcseletéből táplálkozhatunk.  Óriási felelősség és lehetőség is egyben, minden egyes Ember számára is. Az Iskolaméhészet keretében elsősorban a MÉH lények életére, fontosságára, szellemiségére és sajnálatos módon a pusztulásukra is hangsúlyos figyelemmel kell, hogy legyünk. Talán zavaros, zsúfolt hétköznapjainkban bele sem gondolunk, hogy élelmünk 40 %-át Nekik köszönhetjük!!!

A MÉHEK sokkal korábban részesei voltak a Teremtett Világnak, mint az Ember. Életük markáns változása és mai helyzete az „emberi kéz lenyomata” is. A történelem során a MÉZ oly értékkel bírt, hogy kizárólag ajándékozható volt és nem kereskedelmi áruvá „degradált” élelem.  Munkánk során ezekre a tartalmakra is szeretnénk felhívni a figyelmet, de elsősorban a MÉHEK életét kívánjuk szolgálni. A gyerekekkel közösen építjük  a MÉHEK számára kedves növényekből a spirál formát, melynek közepére egy kis itató tálat is elhelyezünk.

Mint tudjátok a télen meghirdetett Iskolakert Alapítvány pályázatán Haladó kategóriában nyertünk. A mentorálási folyamat során a nálunk tett látogatás kapcsán úgy határoztak, hogy az országban működő 500 iskolakert közül a nyugati régióban a mi kertünket választják a kétnapos képzés gyakorlati helyszínéül. Így csatlakoztak témanapunk kert helyszínéhez az oktató program résztvevői is, akik olyan iskolákból érkeztek, akik szintén részesei az alapítvány által meghirdetett nyertes pályázatnak.

Összességében tartalmas, szép napunk volt, az időjárás is kegyes volt hozzánk és engedélyezte, hogy tervezett dolgaink megvalósulhassanak.

A továbbiakban is mindenkit szeretettel várunk az iskolakertbe akár csak látogatási, akár munkálkodási célzattal is.

Czellerné Daróczi Éva és Meszlényi Erika

Biodinamikus iskolakert

2019. április 1.

A tavasz megérkeztével rengeteget dolgozunk a kertben (Évával szombat, vasárnap is öntözünk, valahogy ott mindig kevesebb csapadék hull, mint más helyeken), gyomlálunk és ássuk a földet, mert végetlenül kötött (ebben férjem is nagy segítségünkre van). Pár hete megtörtént a második humuszpreparátum kipermetezése is, melynek előkészületeiben a 8. osztályosok is részt vettek (illetve Bori lányom is, aki most 10. osztályos, de nagyon szép emlékei vannak a 9. osztályos Mezőgazdasági gyakorlatról, így kicsit “nosztalgiázott”).

Sok új növény került repertoárunkba, melyeket főként a 6. osztályos diákokkal vetettünk, ültettünk: ribizli, fekete berkenye, újabb málnatövek, mogyoró bokrok, sok sok virág, gyógy – és fűszernövény. Folyamatosan vetjük a méhlegelőnek szánt növényeket is. Már kibújtak az első kis retkek, “pelyhes” sárgarépakezdemények, facsemetéink némelyike gyönyörű virágpompában, egy pár epertő is kivirágzott. Jácint, nárcisz, tulipán, árvácska ébreszti szívünket a kertben, a többiek még várják a melegebb időszakot.

Lelkes nyolcadikosokkal ismét hurcoltunk köveket a leendő iskola területéről, melyek ott feleslegesek, itt tűzrakóhelyet, ágyásszegélyeket és virágspirált építünk belőlük.

Ássuk az alapot a szerszámtárólónak, reményeink szerint május elején meg is érkezik a tároló, már nagy szükségünk lenne rá. Elkészült a komposzt WC alapja is, melyet részben a hatodikosok, illetve nyolcadikosok nagy lelkesedéssel, egyéb ötletes megoldásokkal valósítottak meg.

Mindeközben a hetedikesek parcellái is szépülnek még a régi területeken. A fiúk egy lelkes csapata már tavaly óta tervezi, az idén meg is valósította egy fűszernövény spiral elkészítését. A megvalósítást a Fazekas család is segítette. Köszönjük szépen!

Köszönet a felajánlásokért:

Kiss Gyula és családjától mogyoróbokrokat és további gyógynövényeket kaptunk.

Czeller Éváéktól málnatöveket, macskagyökeret, virágokat, virágföldeket. Czeller Gábor szervezésének köszönhetően alakul a szerszámtároló aljazatának betonozása is.

Mi is rengeteg virágfölddel, palántázással, és Évával közösen vásárolt növényekkel segítjük a kert további szépülését, hiszen az iskolakertre szánt tanévi keret már régen elfogyott és még a szerszámtároló alapjára valót is össze kell gyűjtenünk. Mivel a közösségől nem érkezett felajánlás ehhez a határidőhöz kötött munkához, vállalkozóval kell megcsináltatnunk. Bármilyen kismértékű anyagi segítséget köszönettel fogadunk.

Hamarosan küldjük a paradicsom és paprika palántáink széles választékáról a tájékoztatást, táblázatot, melyben jelentkezhettek, miből, hány darabot szeretnétek vásárolni. (bioföldben nevelt Demeter (Biodinamikus) és bio palánták).

Várunk minden érdeklődő családot kertlátogatásra, és ha van kedv, egy kis terápiás kertészkedésre is, hisz mindig van munka bőven.

Időpont egyeztetés céljából az alábbi elérhetőségeken kereshettek bennünket:

Czellerné Daróczi Éva:+ 36 30 904 1163, vagy eva.czeller@feherlofiawaldorf.hu

Meszlényi Erika: + 36 30 524 6734, vagy erika.meszlenyi@feherlofiawaldorf.hu

Éva és Erika

Biodinamikus iskolakert

2019. március 30.

Kedves Közösség,

egy kis összefoglalót, aktualitásokat szeretnénk veletek megosztani az iskolakerttel kapcsolatban.

Kerti palettánk színes forgataga, vagyis mi minden található jelenleg kertünkben:

 • kb. 400 tő eperpalánta
 • fokhagyma
 • áttelelő vöröshagyma
 • spenót
 • borsó
 • burgonya
 • sárgarépa
 • petrezselyem
 • csicsóka
 • gyümölcsfák (12 db): szilva, cseresznye, meggy, kajszibarack, nektarin, őszibarack, dió (és még ültetésre vár 3 db fácska)
 • fűszer – és gyógynövények: levendula, menta, kakukkfű, snidling, zsálya, oregánó, rozmaring, istenfa
 • virágoskertünk ékességei: írisz, pünkösdi rózsa, rózsa, tulipán, nárcisz, jácint, viola, nyári orgona.

Növények, melyeket ajándékba kaptunk és végtelenül hálásak vagyunk érte:
Málnatövek (25 db) – Karcagi Esztertől
Levendulák (összesen 16 tő)  – áttelepítés a GAMESZ kertből, Lechner Judittól
Szeder (13 tő) – Bors Mártitól, Czeller Éva apukájától
Viola (5 db) – Flőrich Krisztinától

 

Sokminden, amit még kaptunk/kapunk és dolgoztunk/dolgozunk:

Komposztálót is építettünk, hamarosan érkezik a komposzt WC is, melyet a 11. osztályos Pintér család ajánlott fel számunkra.

A 8. osztályosokkal sok terméskövet hurcoltunk autós fordulókkal az új iskolaépület területéről, melyeket ágyásszegélyek kialakítására használnánk és tűzrakóhelyet építenénk belőle.

Szalmabála érkezik még – Turi Norbi felajánlásából

Citromfű – Kiss Gyula felajánlásából

Örömmel tudatjuk, hogy 2019. március 16-án, szombaton megérkezett a tyúkól, melyet szintén ajándékba kaptunk, Lechner Judit biogazdától. A szállításban külön köszönet illeti szülőtársaimat, a 11. osztályos Pintér családot, akik autójukat adták az úthoz (Emőke személyes jelenlétét is), ugyanis az általunk bérelt utánfutót nem lehetett akármilyen össztömegű járművel használni. Köszönet Czeller Gábornak (13. évfolyam), Neuberger Tamásnak (11. osztály) és Neuberger Józsefnek, akik Budaörsről elszállították és Nemesvámoson a Szomolya utcában elhelyezték ajándékunkat. A talapzat kialakításában részt vett Czeller Flóra, Neuberger Bori és Sára.

A kiscsibék Czeller Éváék biogazdaságából érkeznek hozzánk május végén, június elején. Addig is tervezzük, hogy a gyerekekkel átfestjük a házikót és a hozzá kapott kerítéselemeket, hogy méltón fogadhassuk az új jövevényeket.

Szívesen fogadunk jó minőségű, időjárással szemben ellenálló, ám természetes alapanyagú festékeket farost és fém alapanyagra. A diákokkal a barna szín árnyalatait szavaztuk meg.

Ha valakinek volna feleslegessé vált kicsi mennyiségű mesze, örömmel átvennénk. Bár kiváló állapotú és nagyon tiszta a tyúkól, azért szeretnénk egy frissítő/fertőtlenítő festést végezni.

PÁLYÁZAT:

Pályáztunk és nyertünk az Iskolakertekért Alapítvány által meghirdetett ORSZÁGOS ISKOLAKERT-FEJLESZTÉSI PROGRAM Haladó kategóriájában. Olyannyira tetszett az alapítványnak munkásságunk, hogy a nyugati régió tavasszal megrendezendő oktató napjukat a Fehérlófia Waldorf Óvoda és Iskola kertjében szeretnék megtartani.

A pályázati összegből kisebb, jó minőségű eszközöket választottunk, egy 6 m2-es szerszámtárolót és egy rotakapát. A szerszámtároló aljzatát nekünk kell kialakítani, lebetonozni április 30-áig. Ehhez szeretnénk a segítségeteket kérni. Aki az alapanyag beszerzésében, vagy a kétkezi munkában tudna segíteni, kérjük, hogy jelentkezzen az eva.czeller@feherlofiawaldorf.hu, vagy az erika.meszlenyi@feherlofiawaldorf.hu e-mail címen.

PALÁNTÁK:

Terveink szerint hamarosan megkezdjük palántaárusításunkat, melynek bevételét visszaforgatjuk az iskolakert fejlesztésébe. Sokféle paradicsom és paprika palánta várja majd új gazdáját. Készítünk egy drive táblázatot a fajtákból, mennyiségekből, melyben tájékozódhattok.

Eddigi felajánlásaitokat hálásan köszönjük!

Nagy örömmel tölt el bennünket, hogy a közösségből sokan gondoljátok, látjátok és érzitek munkánk fontosságát, értékét!

Czellerné Daróczi Éva és Meszlényi Erika

Biodinamikus iskolakert

2019. március 5.

A tavaszias idő beálltával folyamatosan dolgozunk a kertben. Vetettünk sárgarépát, petrezselymet, újabb hagymákat dugványoztunk és kísérletképpen krumplit is ültettünk.

Az őszi munkánk gyümölcse is látszik, kikelt egy kis spenót, borsó. A vörös – és fokhagymák is túlélték a telet.

Virágoskertünkben „ébredeznek” a tulipánok, nárciszok, jácintok. Újabb virághagymákat is ültettünk.

Veteményesünket folyamatosan bővítjük, idővel kabakosok, hüvelyesek, paradicsom és paprika is kerülnek a zöldségespalettára.

Hamarosan földbe kerülnek a málna- és szedertövek is.

A jövő héten, szerdán a 8. osztállyal tervezzük elkészíteni a humuszpreparátumot, amit aznap ki is juttatunk a területre. Akit érdekel a folyamat, szívesen látjuk a kertben 12.30-tól (Nemesvámos, Szomolya utca).

Lechner Judit biogazdától kapunk ajándékba egy tyúkólat, melyet Budaörsről fogunk elszállítani.

A kiscsibék Éváék biogazdaságból érkeznek hozzánk június elején. Addig is tervezzük, hogy a gyerekekkel átfestjük a házikót, kicsit a mi „tanyánkra” formáljuk, hogy méltón fogadhassuk az új jövevényeket.

A Waldorf100 Iskolaméhészet program keretében májusban érkeznek hozzánk 6 hetes időtartamra a méhek. Célunk, hogy megfigyeljük a méh lények életét. Kertünk területén méhlegelő is kialakításra kerül.

Pályáztunk és nyertünk az Iskolakertekért Alapítvány által meghirdetett ORSZÁGOS ISKOLAKERT-FEJLESZTÉSI PROGRAM Haladó kategóriájában. Olyannyira tetszett az alapítványnak munkásságunk, hogy a nyugati régió tavasszal megrendezendő oktató napjukat a Fehérlófia Waldorf Óvoda és Iskola kertjében szeretnék megtartani.

A pályázati összegből kisebb, jó minőségű eszközöket választottunk, valamint egy 6 m2-es szerszámtárolót és egy rotakapát. A szerszámtároló aljzatát nekünk kell kialakítani, lebetonozni. Ehhez szeretnénk a segítségeteket kérni. Aki az alapanyag beszerzésében, vagy a betonozásban tudna segíteni, kérjük, hogy jelentkezzen az eva.czeller@feherlofiawaldorf.hu, vagy az erika.meszlenyi@feherlofiwaldorf.hu e-mail címen.

Támogatásotokat előre is köszönjük!

Czellerné Daróczi Éva és Meszlényi Erika

Biodinamikus iskolakert

2018. november 11.

Kedves Közösség!

Az elmúlt időszakban még szorgoskodtunk, tevékenykedtünk, ezeket most szeretnénk megosztani veletek:

A 6. és a 8. osztályos diákokkal folyamatosan ültettük a vöröshagymát, majd a fokhagymát, melyből, ha sok teremne, a nyári, kis Termelői piacunkon értékesítenénk. A bevételt visszaforgatnánk a kert fejlesztésére. Télálló salátákkal is próbálkozunk, és a borsók is a földbe kerültek, már csak fohászkodunk, hogy kis ültetvényünk túlélje a telet.

A tavasszal ültetett két kis szilvafácska mellé, még 10 db társ érkezett, különböző fajtákból. Ha minden jó alakul, pár év múlva szedhetjük a kajszibarackot, nektarint, őszibarackot, meggyet, cseresznyét, szilvát és a diót.

Hálás köszönet Karcagi Eszter szülőtársunknak, aki 25 tő Fertődi Zamatos fajtájú málnát ajánlott fel iskolakertünkbe.

A telekhatár kijelölését is meg kellett tanulnunk, mert a szomszédos területen építkezés folyik, és hiába kértük a figyelmet, egyik nap arra érkeztünk, hogy hatalmas kocsikeréknyomok kitaposták az eperültetvény kisebb részét. Ekkor mértünk, ástunk, huzaloztunk, eperpalántát mentettünk. Ezért faragok egy táblát, melyen olvasható, hogy ez a terület egy Iskolakert!

Fafaragás órán a nyolcadikosok madáretetőt készítenek, melyet az iskola udvarán és a kertben fogunk elhelyezni.

A várható téli fagyoktól növényeink egy részét betakargattuk erdei avarral, kicsit megsegítve a hideg átvészelését.

Ahogy megérkezett az évszaknak megfelelő időjárás, beljebb húzódtunk, a hatodikosokkal a Méh lények varázslatos világáról beszélgetünk, készülünk a vendégek májusi fogadására, illetve különböző magokat, többféle táptalajon fogunk csíráztatni. A nyolcadikosok gyógynövényekből tartanak kiselőadásokat.

Most hagyjuk pihenni a Földet és reménykedünk, hogy egy igazi tél után, szép, munkában – termésben gazdag időszak következik kis kertünk életében.

Czellerné Daróczi Éva kertműveléstanár és Meszlényi Erika

Biodinamikus iskolakert

2018. szeptember 5.

Örömmel tájékoztatunk benneteket, hogy 2018. szeptembertől az 6. és a 8. osztályos diákokkal Nemesvámoson a Szomolya utcában található közel 2000 m2-es telken biodinamukus kertgazdálkodást folytatunk.

Sokat tervezgettük, hogy milyen is legyen a kert, hogyan érkeznek vissza a gyerekek a nyárból, és azon is, hogy a 6. osztályosok számára, akiknek új tantárgyként lépett az életükbe a kertművelés,  hogyan tudnánk átadni mindazt, ami bennünk él. A Föld szeretetét, az ökológiai folyamatokat, az Ember létét a természetben. Ez mindannyiunk számára egy nagy feladat, de igyekszünk az életkori sajátosságoknak megfelelően megadni mindazt, amit hordozunk.

A munkálatokat nyár végén kezdtük el Czeller Évával. A területet megtárcsáztuk, majd humuszpreparátumos permetezéssel elkezdtük a föld élővé tételét.

A több, mint 400 db eperpalántát már a gyerekekkel közösen ültettük. Kialakításra került egy virágoskert, fűszer – és gyógynövényes rész, áttelelő vöröshagymát, őszi fokhagymát  ültettünk, salátát vetettünk. Sokat gyomláltunk, mely nem tartozott a gyerekek kedvenc foglalatosságához.

Mindkét osztály erős fiai és lányai ültetőgödröket ástak a hamarosan érkező gyümölcsfa csemetéknek.

Terveink, az itt megtermesztett növények különböző formában való hasznosítása.

A fűszernövényekből fűszerkeveréket, a gyógynövényekből tea alapanyagot, szappanokat, krémeket készítenénk. A zöldségekből ételeket főzünk a diákokkal, illetve a nyári táborokat szeretnénk kiszolgálni, akár a suliboltban értékesíteni. Az itt befolyt összegeket a kert fejlesztésére fordítanánk. A virágoskertben termett növényeket szívesen adjuk évszakasztalok, virágkapu díszítéséhez.

Szőlő, bogyós gyümölcsök kerülnek még tavasszal a kertbe. Az Iskolaméhészet keretében méhlegelőket telepítenénk és nem utolsó sorban egy tyúkólat és szerszámtárolót építenénk. Szeretnénk, ha kezdetben egy kis tűzrakó hely is kialakításra kerülhetne, de nagy álmunk egy kemence építése is. A nyárra, kertművelő tábor szervezésén is gondolkodunk.

Úgy tervezzük, hogy egészében láthassátok a Biodinamikus Iskolakertünk születését, egy albumot fogunk készíteni a gyerekekkel közösen.

Addig is mellékelünk egy pár fotót, melyek által bepillanthattok kerti életünkbe, mely napról napra szebb és gazdagabb a sok szorgos kéz munkájának köszönhetően.

Igyekszünk benneteket az év körforgásának megfelelően folyamatosan tájékoztatni a kertben folyó munkákról és hívunk mindannyiótokat, ha van időtök és kedvetek, látogassátok meg a kertet.

Czeller Éva kertművelőtanár és Meszlényi Erika