Iskolakerti visszatekintés 2019/2020. tanév

Nyár

Iskolaméhészeti project.
A méhek egész nyáron nálunk vendégeskedtek. Egyszer rajzottak, és saját anyát neveltek a nyár folyamán. A kis család a fiasításnak köszönhetően növekedett. A nyári virágok elégséges táplálékot jelentettek számukra. Szeptember elején vitte el a családot Kiss József méhész, akitől kölcsönkaptuk az állományt. Az átteleltetésről ő gondoskodik tovább. Visszajelzése alapján a kis család egészségesés, egy másik fél családdal egyesítve képesek lehetnek az áttelelésre.
Egész nyáron folyamatosan jöttek a családok a kertbe (a 7. és a 8. osztályból mindenki, néhány 5.-es család és tanár kolléga, valamint a karbantartó kollégák is). A sok munkának köszönhetően a kert igazán szép és sokszínű volt. A folyamatosan termő zöldségekből, gyümölcsből befőztünk az érés folyamán. Készült eperlekvár, paradicsomszósz. Gyalult tök, bab a fagyasztóban pihen. Nagyon szép vörös-és fokhagyma termésünk lett. Legalább 4 féle burgonyát takaríthattunk be. Ezeket hasznosítjuk a hetedik osztály főzésepocháján is. A nyári nemzetközi konferencián az iskolakertből szedett salátával, gyógynövényekkel kínálhattuk a vendégeket.
Hosszútávon szeretnénk önfenntartóvá válni. Így rengeteg odaadó munkára számítunk, melyet természetesen próbálunk élményszerűen átadni a fiataloknak, de azt is látniuk kell, hogy a mezőgazdaságban végzett munka kitartást, alázatot és odafigyelést is igényel. Tőlünk is nagyban függ, hogy miből mennyit tudunk betakarítani és milyen élelemmel tudjuk ellátni önmagunkat.
Egyébként az arra sétáló vámosiak közül is sokan megcsodálják a kertet és nagyon örülnek, hogy van még olyan fiatal generáció, akik érdemben járatosak (lesznek) a kertművelés világában.
A pályázatos szerszámtárolónkat is lassan belakhatjuk, a legszükségesebb kiegészítési munkák elkészültek rajta. Szerszámkészletünket is szeretnénk bővíteni jó minőségű eszközökkel, hogy még élményszerűbb lehessen a kertben való munka.

Ősz

A környezeti nevelési programunk megúítása kapcsán az idei tanévtől az 5. osztályosok is csatlakoznak a kertművelőkhöz.
Terveink szerint 1-13. évfolyamig osztályszinten gyűjtik a diákok a komposztot egy megfelelő edényben, melyet az újonnan vásárolt újrahasznosított anyagból készült komposzttárolóban fogunk gyűjteni. A tárolót az iskola udvarán helyeztük el.
A 8. osztályosok nagyon színes, csodás képeket készítettek, melyeket laminálás után a komposzttároló oldalain fogunk elhelyezni, hogy valóban csak azok a dolgok kerüljenek bele, amik odavalók. Szeretnénk, ha a sok lelkesedés és támogatás a jövőben is folytatódhatna, hiszen nagy értéket képviselnek pedagógiai szempontból is a kertművelés óra során megélhető folyamatok.
Sokat dolgoztunk a gyerekekkel. Az ötödik osztályosok is szépen bekapcsolódtak a kerti munkálatokba, a héten előkészítették a virágágyást, melybe a hagymás/gumós növényeiket fogják majd elültetni. Itt szeretnénk kapcsolódni a növénytan epochához is.
Készül a virágágyás. Az udvaron is gyűjtöttünk gyümölcsöket, beszélgettünk a komposztálás fontosságáról, ami fogyasztható volt, megosztottuk a közösséggel.
A hatodikosokkal, hetedikesekkel sokat gyomláltunk, visszametszettük a gyógynövényeket, majd kis csokrokat kötözgettünk belőlük. Újabb virágos részt alakítottunk ki. Leszedtük a metélőhagymát, metélőfokhagymát, melyet aprítottunk, fagyasztottunk. A főzés epocha keretében fűszervajat készítünk belőle, mellyel körbe kínáljuk az osztályokat. Készült lecsó is a télre. A nyolcadikos fiúkkal nagy erőbedobással ássuk a kerítésoszlopok helyét, nagyon ügyesek voltak. A lányokkal gyógynövényeztünk és gazoltunk. Jó hangulatú, dolgos órákat tudhatunk magunk mögött.
Kaptunk ajándékba nagyon jó minőségű trágyát, melyet a lelkes 7-8. osztályosokkal együtt raktunk utánfutóra és fuvaroztunk.. Ezt a kiváló minőségű trágyát az osztályok által már átforgatott földre ki is szórtuk. Azon területeket, melyeket majd csak a tavasz beköszöntével fogunk használni, szalmával betakartuk. Ültettünk vöröshagymát, fokhagymát. Bővítettük gyógynövényes kertünket kb. 30 db levendulával. A téli fagyok elől őket is betakartuk szalmával. Fekete nadálytöveket is kaptunk ajándékba, melynek külön kis parcellát alakítottunk ki. Feldolgoztuk a tavalyról megérett komposztunkat. Majdnem sikerült befejeznünk a tyúkól körüli kerítés építését. A hideg beállta miatt ezt a projektet tavasszal folytatjuk. Betakarítottuk a még földben lévő kincseinket, melyből vásárolhattatok is. Cékla, pasztinák, csicsóka.

Tél

A gyógy– és fűszernövényeinket is begyűjtöttük, majd feldolgoztuk a 7. osztályosokkal. Rozmaring, kakukkfű, körömvirág, levendula, oregano, bazsalikom, majoranna került a kis csomagokba. Ezekből az adventi ünnepen is vásárolhattatok a többi fűszert pedig a 7. osztályosok főzés epocháján fogjuk felhasználni.
“Házon belül” csatlakoztunk az Európai Hulladékcsökkentési Hét projekthez, melyben a 7-8. osztályosok, mint kertművelés szakóra , a gimnazisták, mint Diák Önkormányzati munka keretében (9-12. évfolyamig) csatlakoztak. Jövő héten lesz a kiértékelése a folyamatnak, de a beszélgetések kapcsán már most úgy érezzük, hogy nagyon szép konzekvenciák születtek. Tájmegfigyeléssel, magszalagok készítésével, a tavaszi kerti munkák előkészítésével teltek el a szakórák.

Tavasz

A hatodikosok most a zöldségek világával ismerkedtek. A Környezeti nevelési program megújítása kapcsán az idei tanévben az ötödik osztályosok is részt vettek az iskolakert életében. Nagyon sokat és ügyesen dolgoztak. Kertművelés szakórájuk az őszi szünetig tartott, márciusban kezdjük újra a munkálatokat velük. A legutolsó órán kisétáltunk a kertbe és megfigyeltük kis portánkat és a tájat, hogy miként is hagyjuk itt tavaszig. Nagy izgalommal várjuk, hogy a sok hagymás virágaink milyen pompával köszöntenek majd bennünket a tél elmúltával.

Iskolakerti élet a karantén idején
Sajnálatos módon a diákok személyesen nem lehettek jelen ebben az időszakban. Digitális felüleleten kaptak mezőgazdasággal, ökológiai folyamatokkal kapcsolatos feladatokat életkoruknak megfelelően, majd később a korlátozások feloldásával lassanként megjelentek az osztályok és a családok is a kertben.
Gyümölcsfáink időben meg lettek metszve és az első lemosópermetezés is megtörtént. Kisebb fagykárok nyomait észlelhettük a gyümölcsösben. Bár gyümölcsfáink még nagyon fiatalok, de az őszibarack fán 5-6 termést számoltunk, talán a meggyfa is megajándékoz 2-3 gyümölccsel. Szépen fejlődik a málnás, fekete szedres, fekete berkenyés. A fagy megkímélte az eprest. A virágoskertben is szépen áttelelt az ősszel ültetett levendulás. Gyógynövényeink is egészségesek és a fekete nadálytövek is megújult erővel mutatják magukat. A nyolcadik osztállyal az ősszel Földbe helyeztük a biodinamikus preparátumokat. Ezeket most kiástuk és a Vetési naptár szerinti időpontban kiszórtuk a Humuszpreparátumot. Azok a családok, akik épp a kertben tevékenykedtek, részesei lehettek ennek a csodás folyamatnak. Burgonyát ültettünk és cukkinit vetettünk. A paradicsom – és paprikapalánták kikerültek a kertbe.
Vetettünk sütőtököt. Folyamatos a gyomtalanítás, tisztítva és újra szalmázva lett az epres, a 6. osztályosok “írisz bölcsődéje”, az ötödik osztályosok virágoskertje és két területet készítettünk elő a veteményezéshez.
Többen látogatják a kertet, még a harmadik osztályból is érkeztek családok, akik a búza fejlődését követik. Vannak olyan családok is, akik kétkezi munkájukkal segítik a kert fennmaradását. Reméljük, hogy az időjárás kegyes lesz hozzánk és minél több termést tudunk betakarítani a nyár folyamán.
Csatlakoztunk egy biodinamikus közösségi programhoz:
… Tehát Pünkösd vasárnap (2020.05.31.) helyi idő szerint reggel 7-8 óráig tartó kvarc preparátum keveréshez keresek társakat a világ minden pontjáról. Köszönöm, hogy csatlakoztok, megosztjátok, lefordítjátok és elkülditek mindenkinek, akinek csak lehet.
Hálás szívvel: di Gleria Zsuzsanna“
Ehhez a kezdeményezéshez nagy örömmel csatlakozunk itt Nemesvámoson az iskolakertben. Akinek volt kedve ehhez a gyógyító közös munkához megérkezett Pünkösd vasárnap az iskolakertbe. Nagyon szép Pünkösd vasárnapra virradtunk. Bár az időjárás nem kényeztetett bennünket, vendégeink töretlenül tűrték eme viszontagságokat. Hamvas Béla idézete után, Harmath Judit (euritmia) tanárnővel el euritmiáztuk a Hallelujat. Pontosan 7 órakor kezdtük a kvarc preparátum dinamizálását. Közben elhangzottak gondolatok Adalbert von Keyserlingk gróf Koberwitz, 1924 című könyvéből. Utána egy közös, batyus reggelizésre került sor a helyszínen. Méltó módja volt az ünneplésnek.
Reményeink szerint a nyári munkák a tavalyi évhez hasonlóan fognak történni a családok bevonásával.

Czellerné Daróczi Éva és Meszlényi Erika

Vélemény, hozzászólás?