Történetünk dióhéjban

Egyedül a legnagyobb erő sem tehet mindent, … egyesített erőknek
pedig a lehetetlennek látszó is gyakran lehetséges.

(Kölcsey Ferenc)

A Fehérlófia Waldorf Iskola 2003-ban egy kilenc fős első és egy hét fős harmadik osztállyal nyitotta meg kapuit. Létrehozója és fenntartója a Veszprémi Waldorf Egyesület.

Az iskola felmenő rendszerben növekedett, és 2011-ben sikerült elindítanunk a gimnáziumi tantervvel működő felső tagozatot. 2016 szeptemberétől saját óvodát is működtetünk. Így mára elmondhatjuk, hogy intézményünkben az óvodás kortól az ifjú felnőtté válásig nevelkedhetnek a diákok.

Intézményünk jelenleg egy óvodai csoportból, valamint minden iskolai osztályfokon egy-egy osztályból áll. Így a 2003-ban indult kezdeményezésből mára egy közel 300 gyermeket és ifjat, közel 200 családot, valamint mintegy 60 munkatársat (pedagógust és nem pedagógust) magába foglaló óvodai-iskolai közösség lett.

Mind az óvodai, mind az iskolai tantervünk a minisztérium által is elfogadott Waldorf-kerettantervre épül. Az iskolai tanterv 12+1 évre szól. Az 1-12. osztályokban a Waldorf-tanterv szerint tanítunk, míg a 13. év az állami érettségire való felkészülést szolgálja. Az első gimnáziumi osztályunk 2016-ban érettségizett.

A növekedés elengedhetetlen feltétele volt, hogy folyamatosan új épületekkel gyarapodjon intézményünk. Ehhez egyrészt segítséget kaptunk Nemesvámos település önkormányzatától, másrészt a közösség belső erejének mozgósításával – pályázatokból, szülői ajándékpénzből és kedvező hitelből, valamint szülői beruházásból – mintegy 130 millió Ft értékben építettünk az eltelt időszakban épületeket.

Ezzel együtt ma is helyszűkében vagyunk. Ezért az egyesület megvásárolt egy új területet, ahol zöldmezős beruházásként új óvodaépületet és új iskolaépületeket fogunk építeni. Az új épületegyüttes alapkőletétele 2017. október 27-én megtörtént.